Emmanuel Macron a călătorit în China săptămâna aceasta pentru a încerca să-l convingă pe președintele chinez Xi Jinping să-și exercite influența asupra omologului său rus să pună capăt războiului din Ucraina. “Ştiu că pot să contez pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor”, i-a spus Macron lui Jinping. În ciuda încercărilor președintelui francez, Xi Jinping a dat de înțeles că nu are de gând să discute cu Vladimir Putin pe această temă. 

China este dispusă să lanseze un apel alături de Franța la comunitatea internațională pentru a menține o poziție rațională și calmă. Discuțiile de pace ar trebui reluate cât mai curând posibil, ținând cont de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părților, cu referire la Carta ONU, căutând o rezolvare politică și construind un cadru european de securitate echilibrat, eficient și durabil, a declarat Xi Jinping în cadrul unei conferințe de presă comune cu Emmanuel Macron.

Tot pe agenda liderului francez privind călătoria în China se afla abordarea subiectului armelor nucleare cu Xi Jinping. Macron i-a cerut omologului său de la Beijing să facă presiuni asupra Rusiei pentru a respecta normele internaționale privind neproliferarea armelor nucleare, referindu-se la plasarea armelor nucleare tactice ale Rusiei pe teritoriul Belarusului. Xi a răspuns că toate țările ar trebui să respecte angajamentele armele nucleare, iar “un război nuclear nu trebuie să aibă loc”, fără însă a menționa explicit situația Rusiei. 

După aproximativ o oră și jumătate de dialog descris de către Palatul Elysee ca “sincer și constructiv”, cei doi președinți au semnat mai multe acorduri comerciale, printre care și vânzarea de avioane Airbus, și de cooperare culturală. Analiștii Politico consideră că încercarea președintelui francez de a-l convinge pe Xi Jinping să acuze public Rusia pentru războiul din Ucraina a eșuat. Totodată, în cadrul conferinței comune de presă, Macron a vorbit de două ori mai mult decât Xi, care a părut nerăbdător și iritat. 

La invitația președintelui Macron, la Beijing a călătorit și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar aceasta nu a luat parte la multe dintre evenimentele la care au participat dintre cei doi lideri. 

Surse: Politico, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday