Deputații au votat articolul privind abuzul în serviciu în forma adoptată marți în Comisia Juridică a Camerei, prin care a fost eliminat pragul de 250 de mii de lei. Au fost înregistrate 191 de voturi “pentru”, 66 de voturi “contra” și 12 abțineri.

În forma care merge la promulgare, articolul prevede: “Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Amintim că săptămâna trecută, Senatul a stabilit un prag privind respectiva infracțiune, de 250 de mii de lei. Articolul în cauză a atras critici dure din partea societății civile și a opoziției parlamentare. În plus, Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, a avertizat că va sesiza Comisia Europeană, în cazul în care proiectul de lege va trece, în aceeași formă, și de Camera Deputaților.

Tot săptămâna trecută, Ministerul Justiției a argumentat că este necesară stabilirea unui prag privind abuzul în serviciu, pentru a fi respectate două hotărâri ale Curții Constituționale.

Proiectul de lege poate fi consultat AICI.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday