Președintele Joe Biden a declarat în timpul unei reuniuni cu consilierii săi în domeniul științei și tehnologiei că “rămâne de văzut dacă inteligența artificială este periculoasă”, în contextul în care un grup de specialiști, printre care și Elon Musk, a adresat o scrisoare deschisă dezvoltatorilor de inteligență artificială în care au cerut o pauză de cel puțin șase luni pentru implementarea unor protocoale de siguranță. La întâlnirea cu președintele american au participat și directori din cadrul Google și Microsoft.

Biden a adăugat că, deși AI ar putea ajuta la combaterea bolilor și a schimbărilor climatice, există riscuri asupra societății, economiei și securității naționale, iar firmele de tehnologie au responsabilitatea de a se asigura că produsele lor sunt sigure înainte de a le face accesibile publicului larg. 

În timp ce companiile de tehnologie ar trebui să fie întotdeauna responsabile pentru siguranța produselor lor, atenționarea lui Biden reflectă ceva nou – apariția unor instrumente de inteligență artificială ușor de utilizat care pot genera conținut de tip “deepfake”, ce poate fi confundat foarte ușor cu realitatea și folosit pentru manipulări la scară largă, atrag atenția experții din industrie. Aceștia mai explică faptul că remarcile lui Biden arată că acesta “pregătește terenul pentru un dialog național pe această temă, ridicând atenția asupra inteligenței artificiale, care este extrem de necesară”.

Anul trecut, Administrația Biden a dezvăluit un set de obiective menite să evite daunele cauzate de creșterea popularității sistemelor de inteligență artificială, inclusiv reguli privind modul de protejare a datelor personale ale oamenilor și de limitare a supravegherii.

Surse: Reuters, AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday