Cei doi vor ajunge în decursul zilei de miercuri în China, într-o vizită de trei zile, în care își propun să discute cu președintele Xi Jinping despre războiul din Ucraina și riscurile comerciale în contextul internațional actual. Întâlnirea este menită să “refacă legăturile cu un puternic partener economic”, scrie The Guardian.

Această vizită în China va fi cea mai recentă a președintelui Franței de la începutul pandemiei și prima vizită a președintelui Comisiei Europene de la ocuparea funcției. Controalele stricte ale Chinei din timpul pandemiei au forțat toate întâlnirile diplomatice să se desfășoare online, iar relațiile cu Europa s-au deteriorat în ultimii ani, mai întâi din cauza unui pact de investiții blocat în 2021 și apoi din cauza refuzului Beijingului de a condamna Rusia pentru invadarea Ucrainei. Ursula Von der Leyen a declarat recent că UE trebuie să reducă riscurile în privința relațiilor cu Beijingul, inclusiv să limiteze accesul chinezilor la tehnologie sensibilă și să reducă dependența Europei de minerale critice, baterii, panouri solare și alte produse de tehnologie “curată” aduse din China.

Potrivit unui anunț făcut de Palatul Elysee, președintele francez și președintele american Joe Biden au convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice, să ceară tot mai mult Chinei să se implice în negocierile războiului din Ucraina. Într-un comunicat de presă se arată că “cei doi lideri au menționat dorința lor comună de a implica China pentru a accelera sfârșitul războiului din Ucraina și a participa la construirea unei păci durabile în regiune”. Macron a invitat președintele Comisiei Europene în această călătorie ca o modalitate de a arăta unitatea europeană, după ce oficialii francezi l-au criticat pe cancelarul german Olaf Scholz pentru că a mers singur în China la sfârșitul anului trecut.

Specialiștii cred că deplasarea marchează, de asemenea, o nouă încercare a lui Macron de a juca un rol central în inițiativele diplomatice privind războiul, similar eforturilor sale în perioada dinaintea invaziei rusești, când vorbea frecvent la telefon cu Putin și Zelenski. 

Surse alternative: The Guardian,  Reuters

Foto: @vonderleyen | Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday