De la instanța din Manhattan, Donald Trump a mers direct la aeroport, de unde avionul său personal l-a adus înapoi în Florida. A ales să țină primul discurs public de după punerea sa sub acuzare la reședința sa de la Mar-a-Lago, în mijlocul unei mulțimi de susținători, într-o atmosferă de miting electoral.

Trump a spus că “nu a crezut niciodată că așa ceva s-ar putea întâmpla în America” și că SUA “se duc dracului”. Susține că se confruntă cu o “interferență electorală”, în sensul în care punere sa sub acuzare ar avea sensul de a-l împidica să devină din nou președinte, după alegerile din 2024.

L-a numit pe procurorul din New York rasist (procurorul Alvin Bragg este de culoare), apoi l-a atacat pe judecătorul Juan Merchan, care va conduce procesul împotriva sa: “Am parte de un judecător care îl urăște pe Trump, cu o soție și o familie care îl urăsc pe Trump, și cu o fiică ce lucrează pentru Kamala Harris”, a spus el la mitingul de la Mar-a-Lago.

Mai devreme, la New York, judecătorul Merchan îi spusese că nu-i va interzice să posteze sau să vorbească despre proces, dar i-a cerut să se abțină de postări pe rețelele de socializare care conțin amenințări, sau care ar putea incita la violență.

Update ora 23:30: Procurorul federal a ținut o conferință de presă după audierile în precesul lui Donald Trump. Alvin Bragg a declarat că se efectuau lunar plăți către avocatul de atunci al lui Donald Trump, Michael Cohen, unele chiar direct din conturile fostului președinte american.

Fiecare plată a fost procesată de Organizația Trump, iar fiecare sumă a fost deghizată sub forma unei plăți pentru serviciile juridice prestate într-o anumită lună a anului 2017. Registrele de plată, păstrate și întreținute de Organizația Trump, erau false. În realitate, avocatul nu a fost plătit pentru serviciile juridice prestate“, a explicat procurorul federal.

Update ora 23: Procurorul federal a făcut publice acuzațiile care i se aduc lui Donald Trump. Conform rechizitoriului, fostul președinte american a falsificat “în repetate rânduri” registrele de afaceri pentru a ascunde diferite plăți, inclusiv către actrița Stormy Daniels: “Donald J. Trump a falsificat în mod repetat și fraudulos registrele de afaceri din New York pentru a ascunde infracțiuni privind informații dăunătoare publicului votant în timpul alegerilor prezidențiale din 2016”. Procurorii acuză că Donald Trump a făcut parte dintr-o “conspirație ilegală pentru a submina integritatea alegerilor din 2016”. Aceștia mai arată că scopul fostului președinte a fost de suprimare a informațiilor negative, inclusiv o plată ilegală de 130.000 de dolari care a fost ordonată de inculpat pentru a suprima informațiile negative care ar fi afectat campania sa. Motivul pentru care a comis infracțiunea de falsificare a registrelor de afaceri a fost, în mare parte, acela de a-și promova candidatura”, mai acuză procurorul Alvin Bragg.

“Într-un caz, American Media Inc (companie deținută de un prieten apropiat al lui Trump) a plătit 30.000 de dolari unui fost portar al Trump Tower, care a pretins că are o poveste despre un copil pe care Trump l-a avut în afara căsătoriei. În alt caz, cu 12 zile înainte de alegerile prezidențiale generale, consilierul special al lui Trump a virat 130.000 de dolari unui avocat al unei actrițe de filme pentru adulți”, se mai arată în rechizitoriul citat de presa internațională.

Update ora 22:30: Donald Trump a părăsit sala de judecată din Manhattan, după aproximativ o oră în fața judecătorilor. Fostul președinte american nu a făcut niciun comentariu cu privire la audiere și a ignorat întrebările reporterilor. Cel mai probabil, Donald Trump se va întoarce în Florida.

Este de așteptat să țină un discurs în fața susținătorilor săi, în fața reședinței Mar-a-Lago, în jurul orei 03:00 (ora României).

Update ora 22: Lui Donald Trump i s-au prezentat 34 de capete de acuzare, inclusiv de falsificare a unor registre de afaceri. Fostul președinte a pledat nevinovat, transmite Reuters.

Update ora 21:25: Jurnaliștii americani au prezentat prima fotografie cu Donald Trump din sala de judecată. Judecătorul urmează să îi prezinte acuzațiile care i se aduc. Doar cinci fotoreporteri au primit acces în sală. Aceștia nu au voie să filmeze procesul.

După ce i se aduc la cunoștință acuzațiile, Trump va pleda vinovat sau nevinovat, explică BBC. Acesta nu a transmis nimic reporterilor aflați la intrarea în sală. Presa din SUA mai transmite că, din motive de siguranță, geamurile camerelor din Tribunalul Manhattan au fost acoperite cu folii negre (foto mai jos), acestea fiind în mod normal transparente.

Update ora 20.30: Donald Trump a ajuns la Curtea din Manhattan. A salutat mulţimea strânsă în zonă, înainte de a intra în clădire, dar nu a declarat nimic reporterilor. Presa americană explică faptul că deși nu va fi încătușat, el este, din punct de vedere tehnic, arestat. Washington Post: “Donald Trump va fi reținut, dar nu cu cătușe. În schimb, avocații săi au aranjat cu procurorii întreaga procedură de predare. Faptul că a decis să se predea, înseamnă că arestarea și procedurile ulterioare se pot desfășura în spatele ușilor închise”. Și BBC explică faptul că Donald Trump nu este încătușat, deoarece el nu este considerat un om periculos și nici nu există vreun indiciu că ar putea încerca să scape, având în vedere că s-a predat singur.

Știrea inițială:

Ca orice inculpat, fostul președinte va fi amprentat și fotografiat. Deocamdată nu se cunosc acuzațiile, ele urmând a fi desecretizate de către judecător. Trump și apărătorii săi le vor afla abia în acel moment. Presa americană a aflat că în centrul anchetei se află cazul Stormy Daniel, din 2016, când, în timpul campaniei electorale, a plătit-o pe actrița de filme pentru adulți ca să nu vorbească despre o aventură sexuală pe care cei doi au avut-o în 2006.

Plata, din conturile Trump Organization, a fost mascată sub forma unor onorarii către avocatul său și a avut scopul de a-i proteja șansele electorale ale lui Trump. Din această cauză, a fost considerată o contribuție ilegală la campania electorală, dar și o fraudare a evidențelor companiei Trump Organization.

Știrea se actualizează…

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday