Information Commissioner’s Office, organismul de supraveghere a protecției datelor personale, a constatat faptul că platforma TikTok “nu a făcut suficiente eforturi” pentru a verifica vârsta utilizatorilor și “nu a luat măsuri suficiente pentru a închide conturile minorilor”. În perioada mai 2018 – iulie 2020, TikTok avea în jur de 1,4 milioane de utilizatori minori în Marea Britanie, în ciuda faptului că un utilizator ar trebui să aibă peste 13 ani pentru a se putea înregistra. Folosirea aplicației de către copii cu vârste mai mici de 13 ani presupune implicarea părinților, care și-ar putea da consimțământul pentru prelucrarea datelor copiilor. Totuși, potrivit ICO, TikTok nu a respectat legislația, permițând minorilor să folosească aplicația fără acord parental.

“Am amendat TikTok pentru că a furnizat servicii copiilor din Marea Britanie cu vârsta sub 13 ani și a prelucrat datele personale ale acestora fără consimțământul sau autorizația părinților sau a celor care îi îngrijesc. Ne așteptăm ca TikTok să își continue eforturile de a face verificări adecvate pentru a identifica și elimina copiii minori de pe platforma sa” a declarat un purtător de cuvânt al ICO.

În plus, TikTok nu furnizează informații clare și detaliate cu privire la modul în care datele personale sunt colectate, utilizate și partajate. Acest lucru înseamnă că datele personale ale minorilor pot fi folosite pentru a le urmări activitatea și pentru a le sugera diferite videoclipuri cu conținut dăunător și nepotrivit. 

TikTok a răspuns acuzațiilor spunând că “investim foarte mult pentru a ajuta la menținerea minorilor sub 13 ani în afara platformei”. Compania își propune să urmărească folosirea unor cuvinte cheie și a raportărilor din aplicație, pentru a determina conturile folosite de copii, indiferent ce vârstă declară utilizatorii.

Sursa: Tech Crunch

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday