Agenția Spațială Americană a anunțat numele celor patru astronauți care vor zbura anul viitor în jurul Lunii (misiunea Artemis II), iar în 2025 vor coborî pe Lună (Artemis III).

Aceştia sunt Reid Wiseman, Victor Glover și Christina Koch (de la NASA), respectiv Jeremy Hansen (de la Agenția Spațială Canadiană)

Reid Wiseman, în vârstă de 47 de ani, a petrecut 165 de zile pe orbita Pământului în prima sa misiune spațială, în 2014, pe Stația Spațiale Internațională (ISS). Este un fost pilot în Marina SUA și a fost până anul trecut șeful astronauților NASA.

Victor Glover, în vârstă de 46 de ani, a devenit astronaut NASA în 2013. A zburat ca pilot al primului zbor spațial operațional cu echipaj al companiei private SpaceX și a petrecut 167 de zile pe ISS în 2021. Este inginer și căpitan în marina SUA.

Christina Koch, în vârstă de 44 de ani, a stabilit un record la bordul ISS pentru cea mai lungă misiune a unei femei, cu 328 de zile petrecute în spațiu. Koch este inginer și fost șef de stație al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA (NOAA).

Jeremy Hansen, în vârstă de 47 de ani, a fost ales să se alăture corpului de astronauți din Canada în 2009. Este colonel în Forțele Aeriene Regale ale Canadei și nu a mai fost niciodată în spațiu, dar a îndeplinit o misiune la bordul laboratorului subacvatic Aquarius în 2014.

Programată pentru 2024, Artemis II este o misiune de opt zile în care cei patru astronauți vor zbura în jurul Lunii, pe o traiectorie de întoarcere liberă. Este ultimul zbor de probă înainte de misiunea de aselenizare, programată pentru 2025. 

Sursă: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday