Lansarea a avut loc zilele trecute, după ani de dezvoltare a serviciului. Apple Music Classical este un abonament inclus în aplicația Apple Music, care oferă utilizatorilor o gamă largă de muzică clasică, împărțită pe categorii. Aplicația oferă acces la peste 20.000 de compozitori, 115 mii de piese și cinci milioane de interpretări ale acestora. De exemplu, o singură căutare pentru un concert de vioară al compozitorului Sibelius oferă 314 opțiuni, inclusiv cele mai populare cinci înregistrări și una pe care editorii Apple au selectat-o ca fiind preferata lor, plus piese de repertoriu alese de specialiștii în muzică clasică.

Pentru a perfecționa Apple Music Classical, Apple a studiat piața produselor destinate exclusiv muzicii clasice și a preluat Primephonic, un startup cu sediul în Amsterdam, care avea câteva zeci de angajați. Acești angajați erau calificați în domeniu, deoarece erau muzicieni formați la conservator. Cofondatoarea Perimephonic, Veronica Neo, care în prezent conduce operațiunile Apple Music Classical, a declarat că “ceea ce am făcut de-a lungul anilor a fost să proiectăm și să construim o bază de date de muzică clasică, care constă în fiecare atribut de date al tuturor lucrărilor compuse și înregistrate.”

Totuși, Jonathan Gruber, dezvoltatorul principal al aplicației, susține că există o problemă veșnică în ceea ce privește algoritmii care clasifică muzica clasică. Deoarece cântecele compozitorilor precum Mozart și Brahms au fost interpretate de sute de ori, este greu pentru un utilizator să ajungă la original. Din această cauză, susține Gruber, aplicații de streaming, precum Spotify și Apple Music etichetează diferite interpretări ca fiind același cântec. Comparativ cu artiști de muzică pop ale căror piese sunt valabile pe aceste platforme într-o singură variantă, compozitori precum Ceaikovski au repertorii întregi, iar o piesă dintr-un repertoriu are numeroase înregistrări. 

Sursa: WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday