În contextul în care războiul din Ucraina se prelungește, iar din ce în ce mai mulți susținători ai lui Vladimir Putin își schimbă opinia cu privire la politicile președintelui rus, Kremlinul și Serviciul Federal de Securitate (FSB) încep să se îndoiască de loialitatea multor personalități civile importante din diferite sectoare civile, explică Financial Times. Unii directori de companii rusești de stat au început să-și exprime nemulțumirea după ce sancțiunile occidentale le-au afectat grav activitatea. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a confirmat că Rusia a înăsprit restricțiile de călătorie în afara țării, în special în cazul persoanelor care își desfășoară activitatea în sectoare sensibile”. Peskov a declarat că “există reguli mai stricte în acest sens. În unele locuri, acestea reprezintă o formalitate, iar în alte locuri depind de o decizie specifică, privind anumiți angajați. De la începutul operațiunii militare speciale (invadarea Ucrainei), s-a acordat mai multă atenție acestei probleme”.

Financial Times mai reamintește că, încă din epoca sovietică, oficialii ruși cu acces la secrete de stat de nivel mediu de confidențialitate au fost obligați să își lase pașapoartele într-un seif gestionat de un “departament special” integrat în ministerele și companiile în care lucrau persoanele respective. Din 2014, după anexarea Crimeei, serviciile de informații au început să avertizeze împotriva călătoriilor în țări precum SUA sau Marea Britanie. 

După debutul războiului în Ucraina, restricțiile au fost aplicate unui număr mai mare de persoane. FT scrie că directorii unor mari companii industriale de stat nu pot călători fără permisiune oficială la o distanță mai mare de două ore de mers cu mașina de Moscova. În alte situații, ofițerii FSB au cerut acum și unor foști oficiali care au avut acces la secrete de stat să își predea pașapoartele. 

Kremlinul a întreprins, de asemenea, eforturi pentru a limita numărul oficialilor cu acces la informații sensibile. În urma unei serii de scandaluri publice legate de faptul că parlamentarii ruși își petrec vacanțele în Dubai și în Mexic, camera inferioară a Parlamentului din Rusia a adoptat o lege care prevede că oficialii guvernamentali trebuie să își anunțe superiorii și să ofere detalii cu privire la fiecare călătorie pe care o fac în străinătate.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday