Asasinarea bloggerului militar rus, Vladlen Tatarski, poate avea legătură cu liderul Wagner, Evgheni Prigojin, în condițiile în care cei doi erau apropiați, iar asasinatul s-a produs într-un bar al acestuia.

Deși oficialii ruși s-au grăbit să acuze un “atentat terorist ucrainean”, ISW arată că asasinarea lui Fomin (numele real al lui Tatarski) “este probabil parte dintr-un tipar mai larg de escaladare a conflictelor interne ruse care îi implică pe Prigojin și pe Wagner”. Institutul arată că duminică, mai devreme, Fomin a participat la un alt eveniment public, care s-a desfășurat fără incidente, ceea ce sugerează că asasinarea sa într-un spațiu deținut de Prigojin a fost una deliberată.

De altfel, principalul consilier al lui Zelenski, Mikhailo Podoliak, a declarat că moartea lui Fomin este rezultatul luptei politice dintre actorii ruși, negând astfel implicarea Ucrainei. În spațiul informațional rus, unii bloggeri au speculat și pe marginea informației, neverificate, că Prigojin însuși ar fi trebuit să participe la evenimentul lui Fomin.

“Asasinarea lui Fomin s-ar putea să fi fost un avertisment pentru Prigojin, care pune din ce în ce mai des la îndoială deciziile Kremlinului în războiul din Ucraina și chiar a semnalat indirect că ar avea un interes pentru Președinția Rusiei, fie într-o competiție cu Putin, fie ca succesor al acestuia. Biografia și comportamentul lui Fomin se aseamănă cu cele ale lui Prigojin, deoarece ambii au devenit figuri ultranaționaliste proeminente după ce au făcut pușcărie iar apoi au fost grațiați”, mai arată ISW.

Pe de altă parte, institutul mai arată că asasinatul poate fi un mesaj și pentru comunitatea bloggerilor militari ruși, pentru a-i determina să-și cenzureze pornirile de a pune sub semnul întrebării deciziile Kremlinului. ISW observă că, anterior, FSB a făcut mai multe raiduri în barurile din Moscova și Sankt Petersburg, sub pretextul că ar căuta indivizi care “ar oferi asistență financiară forțelor ucrainene”. În realitate, după ce Putin a cerut public intensificarea măsurilor de contraspionaj și represiunea împotriva răspândirii ideologiei pro-ucrainene, într-un discurs din 28 februarie, FSB a folosit ordinul respectiv pentru a desființa diferite grupuri de dezbateri despre război, cele mai multe desfășurate în barurile deținute de Prigojin.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday