Armele “vor fi aduse aproape de granița de vest a uniunii noastre și vor asigura securitatea acesteia”, a declarat ambasadorul rus în Belarus, Boris Grizlov, pentru televiziunea de stat din Rusia. “Acest demers se va realiza în ciuda criticilor din Europa și din Statele Unite”, a mai spus el.

Armele nucleare tactice au o putere de distrugere mult mai mică decât cele strategice și sunt destinate să fie folosite pe câmpul de luptă, în apropierea propriilor trupe. Spre deosebire de rachetele nucleare strategice, capabile să distrugă orașe sau chiar țări întregi, focoasele tactice pot fi instalate și pe obuze de artilerie, nu numai pe rachete cu rază scurtă sau medie.

Vladimir Putin a anunțat că numai arme nucleare tactice vor fi aduse în Belarus, dar acestea vor rămâne sub controlul Armatei Ruse. Până la 1 iulie va fi construit cel puțin un siloz nuclear în vestul țării. Belarus se învecinează la nord cu Lituania și Letonia, iar la vest cu Polonia, toate țări membre NATO, care au primit întăriri de trupe și echipamente militare suplimentare după invazia Rusiei în Ucraina.

Președintele Alexandr Lukașenko a declarat vineri că Belarus ar permite Rusiei să amplaseze în țara sa și rachete nucleare intercontinentale, dacă va fi necesar.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday