Război în Ucraina. Ministerul britanic al Apărării evaluează că ofensiva de iarnă a Rusiei a eșuat, după 80 de zile de lupte care au produs “zeci de mii de victime”.

În scurta analiză pe care structura de informații a Ministerului britanic al Apărării o publică zilnic, se arată că numirea generalului Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Armatei Ruse, la comanda directă a “operațiunii militare speciale” din Ucraina, în ianuarie, a deschis ofensiva în Donbas, principala țintă a ofensivei de iarnă a Rusiei. Chiar dacă a deschis ofensive pe o lungime de câteva sute de kilometri, scopul acesteia a fost obținerea controlului total asupra Donbasului.

“După optzeci de zile, este din ce în ce mai evident că acest proiect a eșuat. Pe mai multe axe de pe frontul din Donbas, forțele ruse au făcut doar câștiguri marginale cu prețul a zeci de mii de victime, risipind mare parte din avantajul temporar pe care l-a avut după mobilizarea a 300 de mii de recruți, în toamnă.
După zece ani în calitate de șef al Statului Major General al Armatei Ruse, există o posibilitate realistă ca Gherasimov să depășească limitele de toleranță la eșec al conducerii politice a Rusiei”, se mai arată în analiza britanică.

Potrivit unor estimări independente, în luna martie, Armata Rusă și-a extins teritoriul controlat în Ucraina cu doar 70 de km pătrați, în creștere cu 0,01% față de cel controlat în februarie.

Deși în ultimele zile există rapoarte și indicii ale avansării forțelor Wagner în interiorul orașului Bakhmut, scopul rezistenței ucrainene pentru păstrarea acestuia nu pare a fi avut un scop stretegic, dincolo de rata mare a pierderilor ruse, care pun Ucraina într-o bună poziției pentru declanșarea contraofensivei.

Prognozele meteorologice indică faptul că săptămâna viitoare va ninge puternic în vestul Ucrainei, ceea ce ar putea sugera că o contraofensivă de amploare nu va putea începe până spre finalul lunii aprilie.

Folosim cookies