În scurta analiză pe care structura de informații a Ministerului britanic al Apărării o publică zilnic, se arată că numirea generalului Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Armatei Ruse, la comanda directă a “operațiunii militare speciale” din Ucraina, în ianuarie, a deschis ofensiva în Donbas, principala țintă a ofensivei de iarnă a Rusiei. Chiar dacă a deschis ofensive pe o lungime de câteva sute de kilometri, scopul acesteia a fost obținerea controlului total asupra Donbasului.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 01 April 2023.

“După optzeci de zile, este din ce în ce mai evident că acest proiect a eșuat. Pe mai multe axe de pe frontul din Donbas, forțele ruse au făcut doar câștiguri marginale cu prețul a zeci de mii de victime, risipind mare parte din avantajul temporar pe care l-a avut după mobilizarea a 300 de mii de recruți, în toamnă.
După zece ani în calitate de șef al Statului Major General al Armatei Ruse, există o posibilitate realistă ca Gherasimov să depășească limitele de toleranță la eșec al conducerii politice a Rusiei”, se mai arată în analiza britanică.

Potrivit unor estimări independente, în luna martie, Armata Rusă și-a extins teritoriul controlat în Ucraina cu doar 70 de km pătrați, în creștere cu 0,01% față de cel controlat în februarie.

Deși în ultimele zile există rapoarte și indicii ale avansării forțelor Wagner în interiorul orașului Bakhmut, scopul rezistenței ucrainene pentru păstrarea acestuia nu pare a fi avut un scop stretegic, dincolo de rata mare a pierderilor ruse, care pun Ucraina într-o bună poziției pentru declanșarea contraofensivei.

Prognozele meteorologice indică faptul că săptămâna viitoare va ninge puternic în vestul Ucrainei, ceea ce ar putea sugera că o contraofensivă de amploare nu va putea începe până spre finalul lunii aprilie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday