Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a transmis azi într-un comunicat de presă că a dispus trimiterea în judecată a 35 de inculpaţi (cetățeni români și libanezi, inclusiv fosta conducere a CFR Marfă, printre care un director general, director operațiuni dezvoltare, director economic-financiar, director vânzări, șef serviciu, inginer și contabil), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare și spălare de bani.

Potrivit DIICOT, în cursul anului 2014, a fost constituit un grup infracțional organizat format din membrii din conducerii Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă. Grupul a subevaluat valoarea a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând însușirea de către o firmă a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a vagoanelor.

Subevaluarea a fost realizată prin inițierea de către societatea de transport a unei proceduri de licitație pe Bursa de Mărfuri București a 2.450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria “deșeu fier vechi greu” și “deșeu fier vechi special” (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară (fiind ascunsă adevărata natură a materialelor care intrau în compunerea vagoanelor)“, transmite DIICOT.

Cele 2.450 de vagoane conțineau aproximativ 35.000 de tone de oțel și 16.600 de tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fiind fier vechi. Prejudiciul este estimat la 33.628.496,44 de lei, sau 7.541.036,11 euro.

Sursă: Comunicat DIICOT

Foto: Moruzx | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday