Piețele financiare intră în aprilie cu mai mult optimism, după o lună de agitație, marcată de riscul prăbușirii unor bănci și al izbucnirii crizei financiare. Totuși, pe finalul lunii martie, petrolul s-a scumpit, iar leul s-a depreciat în fața principalelor valute.

Piețele financiare intraseră într-un proces de corecție accentuată încă de la mijlocul lunii februarie, dar în martie aceasta a fost accentuată de căderea băncii americane SVB, urmată, la scurt timp de prăbușirea și preluarea rapidă a gigantului elvețian Credit Suisse. Intervenția rapidă, coordonată și decisivă a marilor băncilor centrale (din SUA, UE, UK, Japonia și Elveția) pare a fi îndepărtat pentru moment pericolul unei crize financiare, iar piețele de acțiuni au intrat pe un tren de recuperare pe finalul lunii martie, după o lună în care pierduseră circa 10% din capitalizare.

Reversul medaliei îl reprezintă scumpirea petrolului. Pe măsură ce perspectiva unor turbulențe financiare s-a îndepărtat, țițeiul european de referință (BRENT), al cărui preț scăzuse în martie cu circa -15%, până aproape de 70 de dolari/baril, s-a scumpit în ultima săptămână până la aproape 80 de dolari/baril.

La fel și cotațiile pentru gazele naturale europene, mai influențate însă de evoluția temperaturilor din Europa decât de turbulențele financiare.

Deși euro este stabil față de principalele valute internaționale, leul românesc a pierdut 1% în fața monedei europene, în ultima săptămână din martie, ajungând foarte aproape de nivelul record de 4,95 de lei/euro. Acest lucru a determinat o scădere a monedei românești și față de dolar, lira sterlină și francul elvețian.

Sursa graficelor: Trading Economics

Folosim cookies