Piețele financiare intraseră într-un proces de corecție accentuată încă de la mijlocul lunii februarie, dar în martie aceasta a fost accentuată de căderea băncii americane SVB, urmată, la scurt timp de prăbușirea și preluarea rapidă a gigantului elvețian Credit Suisse. Intervenția rapidă, coordonată și decisivă a marilor băncilor centrale (din SUA, UE, UK, Japonia și Elveția) pare a fi îndepărtat pentru moment pericolul unei crize financiare, iar piețele de acțiuni au intrat pe un tren de recuperare pe finalul lunii martie, după o lună în care pierduseră circa 10% din capitalizare.

Reversul medaliei îl reprezintă scumpirea petrolului. Pe măsură ce perspectiva unor turbulențe financiare s-a îndepărtat, țițeiul european de referință (BRENT), al cărui preț scăzuse în martie cu circa -15%, până aproape de 70 de dolari/baril, s-a scumpit în ultima săptămână până la aproape 80 de dolari/baril.

La fel și cotațiile pentru gazele naturale europene, mai influențate însă de evoluția temperaturilor din Europa decât de turbulențele financiare.

Deși euro este stabil față de principalele valute internaționale, leul românesc a pierdut 1% în fața monedei europene, în ultima săptămână din martie, ajungând foarte aproape de nivelul record de 4,95 de lei/euro. Acest lucru a determinat o scădere a monedei românești și față de dolar, lira sterlină și francul elvețian.

Sursa graficelor: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday