Proiectul “Sky Canvas” presupune lansarea din sateliți, de pe orbita Pământului, a unor “artificii spațiale”, care sunt de fapt granule de metal. Pe lângă recrearea fenomenului vizual, misiunea are și scopul de a colecta date atmosferice din mezosferă, stratul protector al planetei, aflat la o altitudine prea mare pentru a fi explorată de baloane meteorologice și avioane, dar prea mică pentru sateliți.

Până acum, ALE a generat stele căzătoare multicolore în testele de la sol, însă nu este sigură că le poate reproduce și în spațiu. Echipa speră că prin studierea razei de lumină și a traiectoriei fiecărei “stele” artificiale, va putea aduna informații despre viteza vântului și compoziția atmosferei.

În mod natural, stelele căzătoare apar atunci când praful spaţial şi asteroizii mici intră în atmosfera Pământului şi iau foc, lăsând în urma lor o dâră luminoasă, explică Sky News. Pentru imitarea fenomenului, cercetătorii folosesc granule din metal, de aproximativ un centimetru, pe care le vor lansa din sateliți, de la o înălțime de aproape 400 de kilometri. Odată ce vor ajunge în atmosferă, la 50 – 80 de kilometri altitudine, vor lua foc și vor lumina cerul, asemenea stelelor căzătoare naturale.

ALE a explicat că va lua toate măsurile de precauție pentru ca alte obiecte spațiale să nu fie afectate de proiectul Sky Canvas. 

Sursă: Sky News

Foto: Twitter/@skycanvasglobal

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday