Institutul Național de Statistică a transmis într-un comunicat de presă că, suprafața cultivată în anul 2022, comparativ cu anul 2021, a scăzut la cereale boabe, plante uleioase, legume, cartofi, leguminoase pentru boabe, dar a crescut la rapiță.

Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2022 reprezinta 47,6% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 41,3%. Producția de cereale a scăzut în principal din cauza scăderii cu -45% a producției de porumb.

În 2022, suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu -3%, iar producția cu -32%, comparativ cu de anul precedent, în principal din cauza scăderii producției medie la hectar. La plante uleioase, producția a scăzut cu -22%, iar suprafața cultivată cu -1,6%. Scăderi ale producției s-au înregistrat la soia boabe (-30,5%), floarea soarelui (-27%) și rapiță (-11%).

De asemenea, și producția de legume a scăzut cu -34,4%, ca urmare a scăderii suprafeței cultivate, dar și a randamentelor la hectar.

România comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene în anul 2022:

  • La porumb boabe, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul doi la producția realizată, după Franța;
  • La floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată;
  • La grâu, România s-a situat pe locul cinci la suprafața cultivată după Franța, Germania, Polonia și Spania și pe locul patru la producția realizată după Franța, Germania și Polonia;
  • La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia și pe locul nouă la producția realizată după Germania, Olanda, Franța, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania și Italia.

Sursă și grafice: Institutul Național de Statistică

Foto: Raciu Mihaela | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday