Președintele Tayyip Erdogan a declarat la începutul lunii martie că Finlanda a obținut “binecuvântarea” Turciei după ce a luat măsuri concrete împotriva grupurilor considerate de Ankara drept teroriste și după ce a deblocat exporturile de armament. În urma votului din parlamentul turc, guvernul finlandez a declarat că: “Aderarea la NATO va consolida securitatea Finlandei și va îmbunătăți stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Baltice și în Europa de Nord”

Intrarea Finlandei în NATO este considerat un pas major pentru alianță și o greșeală strategică pentru Rusia, care are graniță cu Finlanda și devine astfel mult mai expusă. 

Atât Finlanda, cât și Suedia au cerut aderarea la NATO anul trecut, la câteva luni după invazia Rusiei în Ucraina, însă procesul a fost blocat de Turcia și Ungaria. La începutul acestei săptămâni Ungaria a aprobat un proiect de lege similar pentru a permite aderarea Finlandei. În cazul Suediei, Turcia încă nu aprobă cererea de aderare, deoarece Ankara spune că nu au fost efectuate demersuri semnificative în privința expulzării persoanelor considerate teroriste. Este vorba în special de cetățeni kurzi și de membri ai opoziției din Turcia, pe care Erdogan îi consideră responsabili de tentativa de lovitură de stat din 2016. 

Departamentul de Stat al SUA a declarat că a salutat ratificarea de către Turcia pentru Finlanda și a încurajat-o să ratifice cât mai repede și aderarea Suediei.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday