Studiul a fost realizat de CE Delft, o companie olandeză specializată în consultanță de mediu. Conform datelor, anul trecut în Marea Britanie un avion privat decola la fiecare șase minute. Multe dintre aceste călătorii sunt “fără sens”, după cum le-a clasificat organizația Greenpeace, deoarece acopereau distanţe mai mici de 500 de kilometri, care puteau fi parcurse cu trenul sau feribotul.

Cercetarea mai arată că din 2021 în 2022, numărul avioanelor private care au decolat din Marea Britanie a crescut cu 75%, depăşind 90 de mii de zboruri. Acestea au generat împreună 500 de mii de tone de dioxid de carbon, mai mult decât în oricare altă țară europeană.

Pe întreg continentul (inclusiv cu Marea Britanie) s-a observat o creştere de 64% a numărului de zboruri cu avioane private, de la 350 de mii în 2021 la peste 570 de mii în 2022, un nivel record. Emisiile de dioxid de carbon rezultate s-au dublat în aceeași perioadă, până la 3,3 milioane de tone.

Klara Maria Schenk, membră a Greenpeace, a declarat: “Creșterea alarmantă a numărului de zboruri private este în contradicție cu recomandările oamenilor de ştiinţă de a reduce emisiile cât mai rapid emisiile de CO2 pentru a evita un dezastru total […] Aeronavale private sunt ultrapoluante, irosesc energie şi împovărează mediul cu emisii nocive, microparticule toxice şi poluare sonoră, dăunând climei şi sănătăţii oamenilor”.

Datele organizaţiei Transport & Environment sugerează că avioanele private sunt de până la 14 ori mai poluante decât avioanele comerciale, după raportarea volumului la totalul pasagerilor transportați, și de până la 50 de ori mai poluante decât trenurile.

Surse alternative: The Guardian, CNBC

Sursă Foto: Kantver | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday