Parlamentul European a decis că angajaţii pot cere să fie informaţi despre nivelurile de salarizare, individuale şi medii, ale colegilor din aceeași categorie de activitate profesională, urmând să primească “informații clare și complete” în acest sens. Astfel, Parlamentul interzice secretul salarial. “Nu trebuie să existe clauze contractuale care să împiedice lucrătorii să își divulge remunerația sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor”, au stabilit deputații europeni.

Totodată, firmele trebuie să se asigure că nu există diferenţe salariale de peste 5% între bărbaţi şi femei. Dacă se dovedeşte că un angajat a fost discriminat sau că angajatorul nu a respectat principiul egalităţii de remunerare, statele UE vor aplica sancţiuni proporţionale cu fapta, precum amenzile, celor care încalcă normele. Totodată, angajatul poate solicita despăgubiri dacă se consideră discriminat pe bază de gen. “Anunțurile de posturi vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie și ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu”, mai prevede decizia adoptată astăzi.

Consiliul UE va trebui să aprobe oficial acordul înainte ca textul să fie semnat și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Noile reguli vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea lor.

Sursă: Parlamentul European

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday