Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2022:

  • Numărul mediu de pensionari a fost de 5.004.000 de persoane.  4,6 milioane de persoane erau înregistrate în sistemul de asigurări sociale. Comparativ cu anul precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 75 mii persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 47 mii.
  • Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1.855 de lei, în creștere cu 11,3% față de anul precedent. Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 1.775 lei.
  • Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10. Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 13 pensionari la 10 salariaṭi în judeţele Botoṣani, Caraṣ Severin, Călăraṣi, Giurgiu, Mehedinṭi ṣi Neamṭ, 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui și la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.
  • Peste 1,1 milioane de persoane au beneficiat de pensie specială minim garantată.

Foto:  | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday