Un studiu publicat în revista Nature arată că topirea accelerată a gheții din Antarctica încetinește dramatic fluxul de apă din oceanele lumii și poate avea un impact dezastruos asupra climei la nivel global, lanțului trofic marin și chiar a conservării calotei glaciare. 

Apa mai densă, care circulă către fundul mării, ajută la furnizarea de căldură, carbon, oxigen și nutrienți vitali pe tot globul. Dar fluxurile de apă oceanică de adâncime din Antarctica ar putea scădea cu 40% în mai puțin de trei decenii, sugerează cercetarea.

O echipă de oameni de știință australieni a analizat curentul oceanic de adâncime, care circulă la adâncimi de sub patru mii de metri, și care își are originea în apele reci și dense care se varsă de pe platforma continentală a Antarcticii, propagându-se în bazinele oceanice de pe tot globul.

Pe măsură ce temperaturile cresc, apa dulce provenită din topirea gheţarilor Antarcticii intră în ocean, reduce salinitatea și densitatea apei de suprafață şi reduce fluxul apei spre fundul mării. Acest lucru, spun oamenii de știință, ar putea genera o reacție în lanț, care poate ridica nivelul mării, modifica tiparele meteorologice şi priva vietățile marine de o sursă vitală de nutrienți.

Profesorul Matt England, de la Universitatea din New South Wales și coautor al studiului, consideră că, dacă este păstrată traiectoria actuală a fluxului, întregul curent oceanic de adâncime se îndreaptă spre colaps. În trecut, aceste mişcări aveau nevoie de peste o mie de ani pentru a-şi modifica tiparele, dar acum acest lucru se întâmplă în doar câteva decenii. (…) Vorbim despre posibila extincție pe termen lung a unei mase de apă emblematice.

Potrivit estimărilor cercetătorilor, pe măsură ce straturile sale superioare devin mai fragmentate, oceanul nu va putea absorbi la fel de mult dioxid de carbon, și astfel va rămâne o cantitate mai mare în atmosferă.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Foto: Staphy | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday