Petrolul se scumpește rapid, pe fondul unei scăderi neașteptate a stocurilor americane. Țițeiul european se apropie din nou de 80 de dolari, în creștere cu +10% față de săptămâna trecută.

Prețurile țițeiului se află în prezent într-o fază de creștere puternică, în principal din cauza opririi unor exporturi din regiunea Kurdistan a Irakului. Turcia a încetat să mai pompeze țiței din această regiune, în valoare de 450 de mii de barili pe zi sau 0,5% din oferta globală de petrol, în urma unei decizii care a confirmat că este necesar acordul Bagdadului pentru a transporta petrolul.

Pe de altă parte, stocurile de țiței din SUA au scăzut în mod neașteptat săptămâna trecută, deoarece rafinăriile și-au reluat operațiunile după mentenanță și importurile au scăzut la un nivel minim al ultimilor doi ani. Stocurile de țiței au scăzut cu 7,5 milioane de barili în săptămâna care s-a încheiat pe 24 martie, până la 473,7 milioane de barili.

Prețul țițeiul european Brent a ajuns azi la 79,50 de dolari pe baril, în timp ce țițeiul american WTI a ajuns să se tranzacționeze la 73,93 de dolari pe baril. Specialiștii consideră că preocupările legate de aprovizionare vor continua să susțină creșterea prețului.

Surse alternative: Oil Price, Reuters

Folosim cookies