Prețurile țițeiului se află în prezent într-o fază de creștere puternică, în principal din cauza opririi unor exporturi din regiunea Kurdistan a Irakului. Turcia a încetat să mai pompeze țiței din această regiune, în valoare de 450 de mii de barili pe zi sau 0,5% din oferta globală de petrol, în urma unei decizii care a confirmat că este necesar acordul Bagdadului pentru a transporta petrolul.

Pe de altă parte, stocurile de țiței din SUA au scăzut în mod neașteptat săptămâna trecută, deoarece rafinăriile și-au reluat operațiunile după mentenanță și importurile au scăzut la un nivel minim al ultimilor doi ani. Stocurile de țiței au scăzut cu 7,5 milioane de barili în săptămâna care s-a încheiat pe 24 martie, până la 473,7 milioane de barili.

Prețul țițeiul european Brent a ajuns azi la 79,50 de dolari pe baril, în timp ce țițeiul american WTI a ajuns să se tranzacționeze la 73,93 de dolari pe baril. Specialiștii consideră că preocupările legate de aprovizionare vor continua să susțină creșterea prețului.

Surse alternative: Oil Price, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday