Senatorii au adoptat proiectul de lege care modifică articolul 279 din Codul Penal, referitor la abuzul în serviciu. Mai exact, abuzul în serviciu nu mai este considerat infracțiune decât în cazul în care prejudiciul depășește 250 de mii de lei. Proiectul merge la Camera Deputaților, care este for decizional. 78 de senatori au votat ”pentru”, 25 ”împotrivă” și zece s-au abținut.

Conform amendamentului depus și adoptat, articolul referitor la abuzul în serviciu se modifică după cum urmează: ”Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. Dispozițiile prevăzute la alin. (1) privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 de lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de abuz în serviciu ori de neglijență în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare.”.

Reamintim că, în 2017, ordonanța de urgență (OUG 13) adoptată de Guvernul Grindeanu, care a scos în stradă sute de mii de oamenii, introducea un prag de 200 de mii de lei pentru abuzul în serviciu. La acea vreme, Liviu Dragnea (fost președinte al PSD) era acuzat de abuz în serviciu, iar prejudiciul estimat era de circa 107 mii lei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday