Potrivit CNN care citează surse din instanța federală, întrucât sentința este secretă, Mike Pence trebuie să depună mărturie în fața unui juriu. Totuşi, Pence poate refuza să răspundă la întrebările legate de propriile acţiuni din 6 ianuarie, când ocupa funcţia de preşedinte al Senatului, reunit pentru certificarea alegerilor prezidenţiale din 2020, câștigate de Joe Biden. Pence poate face apel.

Jack Smith, care investighează încercările lui Trump de a submina alegerile din 2020, l-a somat pe Pence să depună mărturie și documente legate de atacul de la Capitoliu și la începutul acestui an. Ulterior, Pence și avocații săi au indicat faptul că fostul vicepreședinte va contesta citația în temeiul unei clauze constituționale care le permite parlamentarilor să ocolească legea, pe baza atribuțiilor lor legislative.

Luna aceasta, echipa de avocați a lui Trump a cerut instanței să împiedice o eventuală mărturie a lui Pence, susținând că anumite subiecte sunt secrete, în baza privilegiului executiv, care protejează comunicațiile dintre președinte și unii membri ai administrației sale. În același timp, avocații domnului Pence au cerut judecătorului același lucru, dar au susținut că rolul său de președinte al Senatului îi oferă protecție în fața puterii executive, inclusiv a Departamentului de Justiție.

Surse alternative: CNN, The Washington Post

Foto: R. Gino Santa Maria / Shutterfree, Llc | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday