Seria de amenințări cu bombă vine în contextul pregătirilor pentru alegerile generale din Bulgaria, care vor avea loc duminică. Majoritatea secțiilor de votare sunt situate în școli, ca și în România.

Peste 100 de amenințări cu bombă au făcute prin email sau telefon, și au vizat școli din capitala Sofia, dar și unele din porturile de la Marea Neagră, Varna și Burgas. Elevii au fost evacuați timp de 24 de ore, iar poliția a intervenit pentru a căuta explozibili, dar până acum nu au fost găsite bombe, au transmis autoritățile.

Ministrul de Interne, Ivan Demerdzhiev, a declarat că avertismente formulate în mod similar au fost trimise unităților de învățământ și din alte țări europene. Autoritățile de la Sofia au cerut ajutorul statelor partenere din Europa și SUA pentru a ajuta la identificarea sursei amenințărilor și pentru a dezvolta modalități de a se proteja împotriva acestora. Potrivit lui Demerdzhiev, votul va avea loc conform planificării, dacă nu va apărea o amenințare reală. “Diferite țări europene se confruntă în prezent cu acelaşi lucru. Cel mai probabil, acestea sunt atacuri hibride ce au legătură cu Rusia”, a mai adăugat oficialul.

Yavor Kolev, expert în cibernetică, consideră că amenințările au fost cel mai probabil legate de un grup de hackeri implicat în extremism politic, și a adăugat că Din analiza materialelor publicate în mass-media, pot concluziona că atacul este străin și, cel mai probabil, provine din Federația Rusă”.

Autoritățile bulgare plănuiesc să revizuiască protocoalele de analiză a potențialelor pericole înainte de a trece la evacuarea instituțiilor publice.

Surse alternative: AP, France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday