Conform legislației UE, începând din 2035, vânzarea autovehiculelor noi va fi posibilă doar în cazul în care acestea au zero net emisii de dioxid de carbon. UE și Germania au ajuns la un acord în privința vehiculelor cu combustie internă, care vor putea fi vândute și după 2035 doar dacă folosesc combustibil neutru din punct de vedere al emisiilor poluante. Acest tip de combustibil sintetic funcționează la fel ca și carburanții convenționali, însă nu este făcut din petrol extras din sol ci prin replicarea hidrocarburilor prin extragerea carbonului din aer. Experții spun că procesul de producție al combustibilului “verde” este neutru din punct de vedere al poluării, dar este scump, ineficient din puncte de vedere energetic și limitat din punct de vedere al cantităților produse.

Legislația europeană va impune ca, începând din 2030, mașinile noi pot fi vândute doar dacă emit o cantitate de emisii cu 55% mai mică decât nivelul din 2021. Reuters observă că obiectivele europene sunt concepute pentru a favoriza decarbonizarea rapidă a parcurilor auto noi din Europa. Polonia a votat împotriva acestei legi, iar Italia, Bulgaria și România s-au abținut. Varșovia și-a argumentat opinia contrară explicând faptul că obiectivul nu este realist, iar adoptarea noii legislații riscă să crească prețurile autovehiculelor.

Porsche și Ferrari se numără printre producătorii auto europeni care susțin acordul încheiat între Germania și UE, privind autovehiculele care folosesc combustibili sintetici. În același timp, Volkswagen, Mercedes și Ford mizează pe tranziția către vehicule complet electrice pentru a satisface obiectivele de decarbonizare ale UE. La cealaltă extremă, unii producători auto au îndemnat guvernele europene să mai dezbată asupra termenului limită. 

Surse: Reuters, Euronews

Sursa Foto: Scharfsinn86 / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday