Autoritățile franceze au percheziționat marți birourile din Paris ale mai multor bănci mari, inclusiv Societe Generale, BNP Paribas și HSBC, într-un dosar privind o posibilă fraudă fiscală. Acțiunea procurorilor francezi face parte dintr-o anchetă extinsă, la nivel european, ce vizează metodele folosite pentru evitarea impozitului pe dividende.

Procuratura franceză a precizat într-un comunicat că ancheta este legată de așa-numita schemă ”Cum-Ex”, o metodă prin care băncile și investitorii tranzacționează rapid acțiunile companiilor în apropiere de ziua în care urmau să se plătească dividendele. Practica urmărește să ascundă deținerea de acțiuni și să permită părților să beneficiezi în mod ilegal de reduceri de impozit pe dividende.

Operațiunile în desfășurare, care au necesitat câteva luni de pregătire, sunt efectuate de 16 magistrați și peste 150 de agenți”, a precizat procuratura, care a afirmat că șase procurori germani asistă la anchetă.

Conform Reuters, Societe Generale a confirmat perchezițiile, dar a refuzat să facă alte comentarii suplimentare. Celelalte bănci implicate nu au răspuns solicitărilor de a comenta situația.

Perchezițiile procurorilor francezi sunt cele mai recente care au lovit băncile globale. Investigații similare au fost efectuate în alte țări europene, inclusiv în Germania. În decembrie, un tribunal german l-a condamnat pe avocatul Hanno Berger, care ar fi pus la cale una dintre cele mai mari fraude postbelice ale țării printr-o schemă de sustragere de la plata dividendelor. Potrivit unor estimări, acest lucru i-a costat pe contribuabilii germani în jur de 10 miliarde de euro.

Perchezițiile procurorilor francezi au loc în timp ce sectorul bancar global este în dificultate, după prăbușirea din această lună în Statele Unite a Silicon Valley Bank și Signature Bank și preluarea orchestrată de guvern a Credit Suisse de către rivalul UBS.

Sursă: Reuters

Foto: Clement Mantion Pierre Olivier | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday