Șeful Direcției de Securitate Cibernetică a SUA afirmă că, într-adevăr, TikTok reprezintă o “problemă strategică” la adresa Statelor Unite. Descrie aplicația ca fiind “o armă încărcată” pe care guvernul chinez ar putea să o folosească pentru a influența informațiile pe care le văd americanii: De ce ai aduce calul troian în interiorul cetății?.

Autoritățile par hotărâte să continue cu demersurile de interzicere a platformei. Purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților a declarat recent că în Congres va ajunge o legislație care să abordeze preocupările legate de securitatea națională, în contextul bănuielilor că guvernul de la Beijing are acces la datele utilizatorilor aplicației. Camera va înainta o legislație pentru a-i proteja pe americani de tentaculele tehnologice chineze, a declarat oficialul.

Săptămâna trecută, directorul TikTok, Shou Zi Chew, a fost audiat cinci ore în fața unui comitet al Camerei Reprezentanților. Acesta a fost întrebat dacă aplicația a spionat americani la cererea Beijingului, răspunsul fiind, evident, unul negativ. 

În timpul audierii, un grup de peste 30 de creatori de conținut au protestat împotriva unei potențiale interdicții, afișând pancarte pe care scria “Keep TikTok”.

La finalul audierilor, Ocasio-Cortez, membră a Congresului, a postat un video pe TikTok, în care se declara împotriva unei potențiale interdicții. Aceasta a subliniat că o astfel de acțiune este fără precedent. În paralel, mii de videoclipuri care luau în glumă momente din timpul audierii au fost postate pe aplicație. Utilizatorii tineri i-au ironizat pe politicieni, considerându-i “depășiți de situație”. În prezent, TikTok are peste 150 de milioane de utilizatori în SUA.

TikTok pretinde că a cheltuit peste 1,5 miliarde de dolari în efortul de a proteja datele utilizatorilor în cadrul unui plan denumit “Project Texas”, care urmărește să atenueze îngrijorările legislatorilor prin relocarea tuturor datelor utilizatorilor americani în centre din afara Chinei, printr-un parteneriat cu firma Oracle, cu sediul în Texas.

Surse alternative: TheGuardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday