Strategul militar britanic Sean Bell, fost vicemareșal al Royal Air Force, publică o analiză găzduită de Sky News în care arată că, deși premisele și amplasarea forțelor pe frontul din Ucraina se schimbă acum de la o zi la alta, este încă foarte greu de imaginat un final al războiului. Contraofensiva ucraineană de primăvară, arată Bell, ar putea fi ultimul capitol al conflictului, tocmai pentru că mulți cred despre acest război că “Ucraina nu-l poate câștiga, iar Rusia nu-l poate pierde”, așadar prelungirea sa ar fi o capcană.
“În anticiparea sprijinului occidental pentru mult așteptata ofensivă ucraineană de primăvară, Rusia a aruncat val după val de atacuri, în ultimele săptămâni, împotriva unei linii de apărare ucrainene care a rezistat eroic și hotărât. Progresul rușilor a fost limitat, iar acum Rusia pare tot mai aproape de culminare – ritmul atacurilor a scăzut cu peste 80%. (…)
Armata Rusă încearcă să înlocuiască pierderile suferite, dar nu mai are nici muniții, nici idei. Elanul a fost pierdut, iar acum are nevoie disperată de o pauză operațională. Rapoartele sugerează, de asemenea, că forțe ruse se redistribuie, iar, dacă așa stau lucrurile, ar însemna că Rusia recunoaște că de acum atenția sa trebuie să se mute de la ofensivă la apărare, împotriva contraofensivei Ucrainei.”
Vicemareșalul Sean Bell mai arată că nici pierderile suferite de Armata Ucraineană nu trebuie subestimate. Cu toate acestea, “dacă Ucraina vrea să-și elibereze teritoriul, orice ofensivă ar porni trebuie să o facă rapid și decisiv, pentru a exploata epuizarea evidentă a Armatei Ruse”.
Sean Bell se întreabă însă cât poate reuși Ucraina în această ofensivă de primăvară: Va încerca să îi scoată pe ruși din Donbas și din Crimeea? Va încerca să mute linia frontului mai spre est? Poate să taie podul de uscat dintre Crimeea și Donbas?
“Orice ofensivă, chiar una de succes, își pierde mai devreme sau mai târziu elanul, iar asta cu siguranță se va întâmpla înainte de a elibera întreaga Ucraină. Sprijinul militar occidental este fragil. Există deja semne tot mai mari că furnizarea de arme inteligente este în cel mai bun caz limitată și, în cel mai rău caz, se apropie de sfârșit. (…)
Ucraina își va începe ofensiva cu un arsenal impresionant de arme occidentale de înaltă tehnologie, dar ce vor reuși acestea concret pe câmpul de luptă?
Ambele părți vor încheia, probabil, anul epuizate, poate cu o linie de front revizuită, dar într-un impas virtual, deoarece niciuna dintre părți nu va avea resursele, umane și materiale, pentru a reuși o mișcare decisivă.
În această etapă, Occidentul se va confrunta cu o alegere dificilă – să continue să susțină un conflict prelungit cu resurse tot mai mici, care riscă să favorizeze strategia Rusiei de a trage de timp, sau să exercite presiuni (de ambele părți) pentru a pune capăt vărsării de sânge și a se concentra pe reconstrucția Ucrainei?”
Având în vedere aceste argumente, vicemareșalul Sean Bell sugerează că Ucraina nu își permite să ajungă într-un astfel de impas și că așteptata “contraofensivă ucraineană de primăvară” ar trebui să aducă cumva finalul războiului: “scena este pregătită pentru ceea ce ar putea fi ultimul capitol al acestui conflict”, își încheie acesta analiza.
Sursa: Sky News
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.