Potrivit TASS care citează o “sursă apropiată ministerului rus al Apărării”, construcția infrastructurii de coastă la noua bază pentru submarinele nucleare va fi gata la începutul anului 2024.

Baza de submarine cu rachete nucleare balistice a Flotei Rusia Pacific este situată pe coasta de sud-est a peninsulei Kamchatka, în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Oceanul Pacific și Marea Okhotsk alcătuiesc coastele de est și de vest ale peninsulei Kamchatka.

Rusia a transmis în ianuarie că a produs primul set de torpile Poseidon, la patru ani după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că țara sa a dezvoltat un nou tip de armă nucleară strategică.

În spațiul public nu au apărut prea multe informații despre Poseidon, dar potrivit Reuters, sunt în esență o combinație între o torpilă și o dronă, și pot fi lansate dintr-un submarin nuclear. Proiectilele sunt dezvoltate pentru submarinele nucleare Belgorod și Khabarovsk. Potrivit TASS, noua divizie va fi parte a Forțelor Submarine ale Flotei Pacificului, care va include nu numai Belgorod și Khabarovsk, ci și alte submarine.

Finalizarea bazei nucleare de către Rusia vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre SUA și China, privind supremația Pacificul de Vest. Președintele rus Vladimir Putin a declarat duminică că Moscova nu creează o alianță militară cu Beijingul, dar atât el, cât și liderul chinez Xi Jinping au promis relații mai strânse, inclusiv în sfera militară, în timpul întâlnirii de săptămâna trecută.

Surse alternative: TASS, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday