Presa de stat din Coreea de Nord susține că drona ar fi navigat timp de 59 de ore la o adâncime de 80 – 150 de metri, după care și-a detonat încărcătura în largul coastelor sale estice, precizând că este vorba despre încărcătură non-nucleară. Drona se numește “Haeil”, care înseamnă tsunami, iar oficialii nord-coreeni spun că “explozia acesteia ar genera valuri tsunami radioactive”. 

Testul a avut ca scop verificarea fiabilității dronei “și a confirmat capacitatea sa de atac letal”, mai susține presa nord-coreeană, adăugând că liderul Kim Jong Un “a fost profund satisfăcut de rezultate”. De asemenea, au mai fost testate patru rachete de croazieră.

Acest test vine în contextul în care SUA și Coreea de Sud au finalizat exercițiul anual de 11 zile. Coreea de Nord a descris exercițiile ca fiind “intenționate, persistente și provocatoare”. Phenianul a catalogat SUA drept “imperialiști” și Coreea de Sud drept trădători, afirmând că cele două țări “au dat startul unui exercițiu periculos la scară largă”. Coreea de Sud și SUA spun că exercițiile au scop defensiv și au criticat testele Nordului ca fiind destabilizatoare și încălcând sancțiunile ONU.

Coreea de Nord a lansat peste 20 de rachete balistice și de croazieră de la începutul acestui an, după un record de peste 70 de rachete lansate anul trecut.

Surse alternative: Reuters, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday