Serghei Rybkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a declarat: “Nu aș vrea să mă scufund într-o discuție dacă probabilitatea unui conflict nuclear este mare astăzi, dar este cea mai mare din ultimele decenii, să spunem așa.” Diplomatul a mai adăugat că, în acest moment, nu se pune problema ca Rusia să se întoarcă în tratatul START de control al armelor nucleare, întrucât “Washingtonul își continuă cursul ostil față de Moscova”.

Rybkov a afirmat că Rusia s-a angajat să mențină lumea în siguranță și liberă de amenințarea războiului nuclear, dar a subliniat că “afacerile nu pot continua ca și până acum, având în vedere că Moscova se află într-o stare de facto de conflict deschis cu Statele Unite”. Anterior, atât Statele Unite, cât și Rusia, au transmis că un război nuclar nu poate fi câștigat și nici nu trebuie pornit vreodată.

În urmă cu două zile, Marea Britanie a anunțat că-i va livra Ucrainei obuze cu uraniu sărăcit, o muniție antitanc utilizată de decenii. Uraniul sărăcit este toxic, dar nu și radioactiv. La scurt timp, Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a afirmat că s-a făcut un pas în direcția confruntării nucleare și că “au rămas din ce în ce mai puțini”. Și Vladimir Putin a transmis că este îngrijorat de anunțul făcut de Marea Britanie și că Rusia va fi nevoită să reacționeze.

Afirmația lui Putin este considerată a fi “absolut nebunească” de către colonelul Hamish de Bretton-Gordon, un fost șef al Regimentului NATO pentru reacție rapidă în caz de amenințare chimică și nucleară. Colonelul consideră că Putin a făcut afirmația respectivă pentru a-i speria pe occidentali, printr-o escaladare nucleară, dar și pentru a-l determina pe președintele Chinei să autorizeze livrări de armament către Armata Rusă.

Surse alternative: Reuters, TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday