Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU, a spus că minorii au fost luați din zonele de conflict din Ucraina pentru a-i feri de activitatea militară. Nebenzia a sugerat că situația “copiilor luați cu forța” a fost exagerată total și că Rusia va prezenta versiunea reală asupra situației în reuniunea Consiliului de Securitate al ONU din luna aprilie.

Tocmai pe acest subiect Curtea Penală Internațională a emis, vinerea trecută, un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, președintele Rusiei. În declarația instituției, se precizează: “Există motive rezonabile de a crede că domnul Putin poartă răspunderea penală individuală pentru crimele menționate”.

Potrivit datelor guvernului ucrainean, citate de Euronews, peste 16 mii de copii ucraineni au fost duși din diferite zone ucrainene în cele controlate de militarii ruși sau direct în Rusia. La începutul acestei luni, Comisia ONU de anchetă privind Ucraina a transmis că există dovezi privind transferul ilegal a sute de copii ucraineni în Rusia, la familii adoptive. Comisia a explicat că prin această procedură se urmărește ca minorii să rămână permanent pe teritoriul Federației. 

Raportul comisiei mai prezintă și cazuri de rele tratamente aplicate minorilor, care au fost obligați să poarte haine murdare și au fost agresați verbal.

Surse alternative: Euronews, TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday