Ultimele cercetări arată că arhitecții de acum 900 de ani au reușit să proiecteze o catedrală atât de înaltă folosind un schelet din fier în zidărie, iar nu din lemn. Arheologii au descoperit mii de capse metalice în diferite părți ale catedralei, unele dintre ele datând de la începutul anilor 1160, când a început construcția. Acestea sunt dispozitive de prindere în formă de U și au avut rolul de a asigura legarea diferitelor secțiuni din podea și din arcade.

Descoperirea schimbă percepția despre evoluția tehnicilor folosite în construcții, întrucât istoricii considerau că fierul observat până acum în diverse părți ale catedralei a fost adăugat la restaurarea catedralei din secolul al XIX-lea.  

“Notre Dame este acum, fără îndoială, prima catedrală gotică cunoscută în care fierul a fost folosit masiv pentru a lega pietrele ca un material de construcție propriu-zis”, au conchis arheologii de la Paris, care nu ar fi putut analiza în profunzime construcția dacă aceasta nu ar fi fost parțial distrusă în incendiul din 2019.

Cercetătorii au folosit detectoarele de metale pentru a identifica locurile în care sunt poziționate capsele de metal, care sunt de ordinul sutelor. S-a observat că cele din arcade arată diferit față de cele de pe podea, ceea ce sugerează că acestea ar fi putut fi adăugate într-o altă etapă, iar nu la debutul construcției. Experții suspectează că sunt opera unui arhitect care, potrivit documentelor istorice, a fost angajat în perioada 1170 și 1190.

Conform istoricilor, tehnica folosită de arhitecții de la Notre Dame era folosită și în antichitate, de exemplu la Colosseumul din Roma, dar ea părea că s-a pierdut la începutul evului mediu. Cercetările de la catedrala Notre Dame contribuie la o mai bună înțelegere a istoriei construcțiilor dar și a modului în care inginerii medievali își procurau materialele și le asamblau.

Sursa: Plos ONE

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday