Analiza și geolocalizarea imaginilor de pe rețelele de socializare arată, potrivit ISW, că Armata Ucraineană a desfășurat în acest weekend un contraatac cu succes pe la sud-vest de orașul Bakhmut și au împins forțele ruse mai departe de autostrada T0504, pentru a-și securiza liniile terestre de aprovizionare.

Imagini difuzate sâmbătă pe rețelele de socializare, amplu dezbătute de bloggerii militari ruși, păreau a arăta o coloană de blindate ucrainene de-a lungul drumului respectiv, la SV de Kostiantinivka, o localitate aflată la 22 de km de Bakhmut.

Analiștii ruși au anticipat așadar contraatacul ucrainean pe la SV de Bakhmut. “Discuțiile, tot mai numeroase, din mediul informațional rusesc despre iminența unei contraofensivă ucrainene în zona Bakhmut sugerează că sursele ruse sunt din ce în ce mai nesigure cu privire la capacitatea armatei ruse de a menține inițiativa în zona Bakhmut”, arată ISW.

În weekend au existat mai multe informații, vehiculate tot de mediul informațional rus, privind numeroase recunoașteri în forță făcute de ucraineni pe Frontul de Sud. Bloggerii militari ruși cred că acestea au rostul de a testa apărarea rusească în vederea unei contraofensive majore spre Melitopol. Sunt, de asemenea, informații că atacurile rusești spre Vuhledar, oraș minier aflat la limita dintre Donbas și Frontul de Sud, au fost respinse, cu noi pierderi semnificative pentru Armata Rusă.

ISW consideră că “ofensiva generală de primăvară a Rusiei se apropie probabil de apogeu. Ofensivele aflate în desfășurare de-a lungul liniei Svatove-Kreminna (Frontul de Est), în jurul Bakhmut și de-a lungul liniilor frontului Avdiivka-Donețk (Frontul din Donbas) și Vuhledar (Frontul de Sud) nu au reușit să aducă mai mult de câteva câștiguri tactice. Rusia a angajat cei aproximativ 300 de mii de soldați mobilizați în septembrie 2022 tocmai pentru această ofensivă. Dacă 300 de mii de soldați ruși nu au reușit să ofere Rusiei un avantaj ofensiv decisiv în Ucraina, este foarte puțin probabil ca angajamentul de forțe suplimentare în eventuale viitoarele valuri de mobilizare să producă un rezultat cu mult diferit, în acest an. Prin urmare, Ucraina este acum bine poziționată pentru a recâștiga inițiativa și pentru a lansa contraofensive în sectoarele critice ale actualei linii de front”, este concluzia ISW.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday