La studiu, care s-a desfășurat pe o perioadă de un an, au participat în jur de 900 de mii de foști și actuali membri ai forțelor aeriene, care au zburat sau au lucrat la bordul aeronavelor militare între anii 1992 și 2017. Cercetarea arată că incidența diferitelor tipuri de cancer este mai mare cu 24% în rândurile acestora față de restul populației.

Cea mai mare incidență o are cancerul de piele, mai frecvent în rândul piloților și al echipajelor care zboară cu 87% față de normal. Cancerul tiroidian apare cu 39% mai des în rândurile acestora față de populația generală. Echipajele de la sol care deservesc aeronavele prezintă un risc cu 19% mai mare de cancer cerebral, cu 15% mai mare de cancer tiroidian și cu 9% mai mare de cancer renal.

Pentagonul a declarat că acesta este unul dintre cele mai ample studii de până acum și a avertizat că numărul real de cazuri ar putea fi totuși mai mare, din cauza unor lacune apărute în datele furnizate. Totuși, studiul nu oferă indicii privind cauzele acestor riscuri, deoarece, arată autorii, “există mai mulți factori potențiali care nu au putut fi verificaţi în această analiză”, precum istoricul familial, fumatul sau consumul de alcool. 

Echipajele de aviație solicită de mult timp Pentagonului să analizeze factorii cu care interacționează, așa cum ar fi combustibilii și solvenții folosiți pentru curățarea și întreținerea componentelor avioanelor, senzorii și sursele de energie din interiorul aeronavelor, dar și radiațiile sistemelor radar. 

Cea de-a doua fază a studiului urmează să identifice cu exactitate cauzele acestui fenomen.

Sursă: AP News

Foto: Belish | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday