Documentul publicat de Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului face referire la o perioadă anterioară alegerilor prezidențiale din Belarus din 9 august 2020 și la reprimarea manifestanților și a criticilor guvernului din lunile care au urmat. 

Există motive suficiente pentru a crede că în Belarus au fost și încă sunt comise încălcări sistematice, extinse și grave ale drepturilor omului. Unele dintre acestea pot fi considerate chiar crime împotriva umanității”, se arată în raportul ONU. Guvernul de la Minsk este acuzat de “utilizarea la scară largă a demonstrațiilor de forță inutile și disproporționate” prin intermediul serviciilor de securitate, tortură, arestări arbitrare.

Organizația Națiunilor Unite a mai remarcat faptul că abuzurile “par să fie parte a unei campanii de violență și represiune” îndreptată în direcția criticilor guvernului. Elizabeth Throssell, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, a declarat că oficialii bieloruși nu au fost de acord să permită accesul în țară al reprezentanților ONU.

Astăzi, două femei care administrau un organ de presă online, promovând mesaje critice la adresa autorităților din Belarus, au fost condamnate la câte 12 ani de închisoare. Cele două au fost arestate inițial în luna mai 2021 pentru evaziune fiscală, iar ulterior au fost acuzate de incitare la ură și apeluri la impunerea de sancțiuni împotriva Belarusului.

Activiștii pentru drepturile omului cred că, în prezent, aproximativ 1.500 de critici ai regimului se află în arest în Belarus. Președintele Aleksandr Lukașenko, un cunoscut aliat al Rusiei, a respins acuzațiile și a acuzat guvernele străine de susținere a protestelor din 2020, când sute de persoane au fost arestate și bătute de forțele de ordine.

Comunitatea internațională consideră că Alexandr Lukașenko și-a asigurat în mod fraudulos cel de-al șaselea mandat de președinte în august 2020. Experții cred că Svetlana Tihanovskaia, liderul de opoziție care a candidat în 2020 împotriva actualului președinte, a câștigat cu adevărat alegerile. Aceasta a fost condamnată (în absență) în urmă cu două săptămâni la 15 ani de închisoare. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday