Un tribunal din Minsk a condamnat-o în absență pe Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziției, la 15 ani de închisoare pentru trădare și complot privind organizarea unei lovituri de stat. Alți patru lideri ai opoziției sunt judecați în același dosar, tot în absență. Aceștia sunt cercetați și pentru organizarea unui grup extremist, incitare la ură și amenințări la adresa securității naționale.

Toți politicienii condamnați au părăsit țara în urma protestelor de amploare din 2020, izbucnite după ce președintele autoritarist Alexander Lukașenko și-a asigurat al șaselea mandat, în ceea ce instituțiile internaționale au numit atunci ca fiind “alegeri fraudate”.

Ulterior, populația din Belarus a ieșit pe străzi pentru mai multe zile consecutive, în semn de protest față de regimul autoritarist al președintelui Lukașenko. Manifestațiile au fost reprimate brutal de Lukașenko, în cele mai violente evenimente de la începutul mandatului acestuia, în 1994.

Sursa: Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday