UPDATE ora 13: Grupul Eurohold Bulgaria, care deține Euroins România, consideră că decizia ASF reprezintă “o preluare ostilă a activelor filialei din România”, conform unui comunicat de presă citat de Agerpres. Grupul a mai transmis: “Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituția care nu a reușit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eșuat de această dată să înțeleagă un contract de reasigurare, aruncând piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru”.

Eurohold a anunțat că va contesta în instanță procedura de faliment, măsură despre care spune că este abuzivă și iresponsabilă, în actualele condiții de pe piața de asigurări din România.

Știrea în formă inițială:

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) transmite în comunicatul oficial că “a constatat indiciile stării de insolvență a companiei”. Astfel, instituția va cere deschiderea procedurii de faliment și, totodată, numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății.

“Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar. (…) La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR), situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea SCR, este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei”, transmite Autoritatea.

ASF mai arată că între februarie 2020 – ianuarie 2023, a sancționat de 26 de ori Euroins, aplicând amenzi de peste 16 milioane de lei.

Aceeași procedură a fost urmată de ASF și în cazul City Insurance. În 2021, Autoritatea retrăgea autorizația de funcționare City Insurance și declara insolvența acesteia. Și atunci, Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat toate dosarele firmei, dar pagubele acumulate au dus imediat după aceea la scumpirea polițelor RCA. Falimentul anticipat al Euroins a dat deja naștere unor dezbateri în mediul politic privind posibilitatea plafonării tarifelor acestei asigurări obligatorii pentru șoferi.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday