Informația a fost confirmată în această dimineață de Ministerul chinez de Externe, iar la scurt timp după, și de Kremlin, după săptămâni de speculații. “În cadrul vizitei, se vor discuta chestiuni de actualitate privind dezvoltarea în continuare a relațiilor de parteneriat cuprinzător și a cooperării strategice dintre Rusia și China. Este planificat un schimb de opinii în contextul aprofundării cooperării ruso-chineze pe arena internațională”, transmite și Kremlinul.

Vizita are loc în contextul în care China s-a oferit “să medieze” pacea în Ucraina, un efort întâmpinat cu scepticism în Occident, având în vedere sprijinul diplomatic al Beijingului pentru Rusia și refuzul de a condamna războiul din Ucraina.

China și Rusia au încheiat un parteneriat “fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. De atunci, cele două părți au continuat să-și reafirme legătura, iar comerțul acestora a crescut puternic. În prezent, China este cel mai mare cumpărător de petrol al Rusiei, o sursă cheie de venituri pentru Moscova.

Recent, WSJ explica faptul că Xi Jinping intenționează să vorbească online cu Volodimir Zelenski, pentru prima dată de la începutul războiului, imediat după vizita președintelui chinez în Rusia.

Surse: TASS, Ministerul chinez de Externe

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday