În raportul său, agenția ONU scrie că peste un milion de sticle de apă sunt vândute pe minut la nivel global, iar industria nu dă semne de regres, numărul urmând chiar a se dubla până în 2030. Cantitatea de apă subterană extrasă pentru umplerea PET-urilor reprezintă o amenințare pentru resursele de apă potabilă și alimentează criza mondială a poluării cu plastic.

Specialiștii ONU au analizat date preluate din 109 țări și au constatat că industria apei îmbuteliate a înregistrat o creștere de 73% a vânzărilor din 2010 până în 2020, ceea ce o face una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere din lume. În 2021, vânzările globale de apă îmbuteliată au ajuns la 350 de miliarde de litri, iar industria a fost evaluată la 270 de miliarde de dolari. Analiștii menționează că până în 2030 industria ar putea fi evaluată chiar și la 500 de miliarde de dolari.

Apa îmbuteliată este populară în întreaga lume, SUA, China și Indonezia fiind cei mai mari consumatori. De asemenea, potrivit raportului, țările din sud reprezintă aproximativ 60% din piață. De altfel, analisții mai explică faptul că, în funcție de țară și regiune, populația preferă apa îmbuteliată în detrimentul apei “de la robinet” din diferite motive, dar, în general, populația se teme de calitatea acesteia. În țările mai dezvoltate, unde apa curată de la robinet este disponibilă în cea mai mare parte a țării, apa îmbuteliată este adesea văzută ca un “moft”, fiind considerată mai sănătoasă și mai “gustoasă” decât apa de la robinet, se arată în raport.

“Această percepție este alimentată de corporațiile care promovează apa îmbuteliată ca fiind un produs pur”, a declarat pentru CNN Zeineb Bouhlel, autorul principal al raportului și cercetător la Institutul Universitar al Națiunilor Unite pentru Apă, Mediu și Sănătate. Cu toate acestea, în multe țări cu venituri medii și mici, este adesea legată de lipsa accesului la apa potabilă de la robinet.

Cercetătorii mai atrag atenția și asupra impactului pe care industria apei îmbutaliate îl are asupra mediului. Potrivit raportului, aceasta a generat aproximativ 600 de miliarde de sticle și recipiente din plastic în 2021, lucru care a dus la aproximativ 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic, dintre care majoritatea nu pot fi reciclate.

Potrivit raportului, aproximativ 85% din sticlele de apă din plastic, a căror degradare poate dura până la 1.000 de ani, sfârșesc ca deșeuri. De asemenea, acestea ajung în ocean, adăugându-se la alte deșeuri de plastic care reprezintă o amenințare gravă pentru viața marină. Un studiu publicat la începutul acestei luni a constatat că oceanele lumii sunt poluate de aproximativ 171 de trilioane de microplastice.

În mediul înconjurător, sticlele de plastic se pot descompune în particule minuscule, numite microplastice, care ajung în apa noastră de consum, ceea ce reprezintă un risc potențial pentru sănătate. De asemenea, plasticul poate să elimine substanțe chimice toxice, afectând animalele care îl consumă accidental și contaminând lanțurile alimentare.

Analiză integrală la CNN

Foto: Sergey Klopotov | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday