Institutul 5 Gyres, o organizație americană care militează pentru reducerea poluării cu plastic, a realizat un studiu în urma căruia a constatat că circa 171 de mii de miliarde de particule de plastic pluteau în mările și oceanele lumii, la nivelul anului 2019.

În demersul lor, cercetătorii au analizat date privind poluarea cu plastic culese de la 11 mii de stații de monitorizare, din șase regiuni marine majore. Datele acoperă intervalul 1979 – 2019. 

Pe baza concluziilor și a ritmului de creștere a particulelor de plastic, au prognozat că volumul acesta ar putea crește de 2,6 ori din prezent și până în 2040, dacă nu vor fi introduse politici globale obligatorii privind protecția apelor.

“Am descoperit o tendință alarmantă de creștere exponențială a microplasticelor din oceanul global de la începutul mileniului”, a declarat Marcus Eriksen, cofondator al Grupului 5 Gyres, într-un comunicat. Acesta a adăugat: “Avem nevoie de un tratat global puternic și obligatoriu din punct de vedere juridic al ONU privind poluarea cu plastic care să oprească problema de la sursă”.

Microplasticele sunt dăunătoare pentru oceane, acestea contaminând apa și amenințând animalele marine, care confundă plasticul cu hrana, explică Reuters. ONU a început negocierile pentru combaterea poluării cu plastic, cu scopul de a elabora un tratat obligatoriu până la final de 2024.

Sursă: Reuters

Foto: Piman Khrutmuang | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday