BCE arată că, în contextul perspectivei inflației ridicate, “Consiliul guvernatorilor a decis majorarea cu 50 de puncte de bază a dobânzii de referință, în conformitate cu angajamentul de a reveni la timp la o rată a inflației sub nivelul mediu de 2%”.

Referitor la situația economică la nivel global, Banca Centrală Europeană a precizat că monitorizează îndeaproape tensiunile actuale de pe piață și este pregătită să reacționeze în funcție de necesități, pentru a menține stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară. Sectorul bancar din Zona Euro este rezistent, având poziții solide de capital și lichiditate”.

Banca Centrală a Uniunii Europene a majorat în ultimul an rata dobânzii de referință cu cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, în încercarea de a reduce inflația care a atins valori record în multe țări europene. Costurile de împrumut sunt acum la cel mai înalt nivel de după 2008. Analiștii se așteptau însă ca prăbușirea recentă a celor două bănci americane, Signature Bank și Silicon Valley Bank, să amâne trendul de majorare al BCE. 

Economiștii europeni se mai așteaptă la o inflație de 5,3% în Zona Euro în 2023 și 2,9% în 2024. Abia în 2025, inflația ar urma să se apropie de ținta mult dorită de 2%. 

Surse: BCE, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday