“În zilele următoare vom transfera mai întâi, dacă îmi amintesc bine, patru avioane complet operaționale Ucrainei”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda. Decizia a fost luată în condițiile în care Duda declara săptămâna trecută că trimiterea avioanelor de luptă se va face doar în cadrul unei coaliții internaționale mai mari. Astfel, și Slovacia și-a declarat disponibilitatea de a furniza avioane MiG-29 Kievului, însă o decizie nu a fost anunțată până acum. 

Pe lângă Slovacia și Polonia, Bulgaria este țara NATO care mai deține astfel de aeronave. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a confirmat, marți, că Varșovia ar putea trimite MiG-urile în câteva săptămâni, nu câteva zile, cum a anunțat acum președintele astăzi. 

Europenii au mai încercat și anul trecut să trimită avioane Mig-29 Ucrainei, dar Vladimir Putin a emis imediat mai multe amenințări nucleare, pentru a bloca demersurile. 

Kievul a cerut insistent avioane de luptă pentru a-și întări puterea aeriană, dar analiștii consultați de Wall Street Journal remarcă faptul că nu există încă niciun semn că Statele Unite sau Marea Britanie vor trimite în viitorul imediat apropiat astfel de aparate de zbor. Piloții ucraineni pilotează avioane de luptă MiG-29 încă de la destrămarea Uniunii Sovietice, însă nici Rusia, nici Ucraina nu au reușit să obțină superioritate aeriană în ultimul an, deoarece apărarea aeriană a ambelor părți a făcut ca folosirea avioanelor de luptă să fie prea costisitoare.

Sursa: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday