Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine. Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei”, a scris Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Grindeanu spune că acordul primit din partea Ucrainei este unul parțial, deoarece partea română a solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11 și pe canalul Bâstroe.

Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22), dar și pe canalul Bâstroe. În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”, a adăugat Grindeanu.

Reamintim că în urmă cu o lună au apărut informații conform cărora Ucraina desfăşoară lucrări de dragare pe Bâstroe. La momentul respectiv, Ministerul de Externă al României a precizat că nu există o informare că ucrainenii ar fi început astfel de lucrări și a reiterat că România nu este de acord cu lucrările de adâncire. Ulterior, MAE a solicitat Ucrainei acces de urgență în zona dragată a canalului Bâstroe și, totodată, să clarifice neconcordanțele între declarațiile oficialilor ucraineni pe tema lucrărilor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday