I-am transmis ambasadorului rus că Moscova trebuie să fie mai atentă când zboară în spațiul aerian internațional pe lângă aeronave americane care, repet, survolează în condiții legale și desfășoară misiuni în sprijinul intereselor noastre de securitate națională. Ei sunt cei care trebuie să fie mai prudenți”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Departamentul de Stat al SUA l-a convocat marți pe ambasadorul Rusiei la Washington în semn de nemulțumire după incidentul din Marea Neagră, în care au fost implicate două avioane rusești și o dronă americană. A fost pentru prima dată de la debutul războiului în Ucraina când ambasadorul rus este convocat de Casa Albă.

Oficialul american a mai declarat că SUA au făcut tot posibilul “pentru a limita datele preluate de drona MQ Reaper în timpul misiunilor, având în vedere că alte părți ar putea recupera dispozitivul căzut în Marea Neagră”, sugerând că drona ar putea fi recuperată de ruși.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a recunoscut totuși că drona doborâtă marți s-ar putea să nu mai fie recuperată, având în vedere că a căzut într-o zonă foarte adâncă a Mării Negre. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că relațiile dintre Moscova și Washington sunt acum “la cel mai slab nivel și într-un stadiu deplorabil”, ca urmare a incidentului.

Surse: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday