Comunicatul Diviziei 101, cantonată la Constanța, este unul scurt:

“În atenția aliaților și partenerilor noștri din sud-estul Europei:

Datorită rotației actuale a elementelor Armatei, ne așteptăm la o creștere temporară a personalului și a echipamentelor care se deplasează în toată România și țările învecinate.

Este vorba de înlocuirea unu-la-unu a unor unități, care nu constituie o schimbare a posturii actuale de forțe, iar militarii schimbați se vor întoarce la bazele lor din Statele Unite”.

Circa o mie de soldați ai Diviziei 101 au fost dislocați la baza Mihail Kogălniceanu în luna iunie 2022, pentru descurajarea unor eventuale acțiuni ale Rusiei. Ulterior, lor li s-a alăturat și Regimentul 2 de Cavalerie (blindate) Stryker, în România fiind acum circa 2000 de soldați americani.

După invazia din februarie, România, alături de mai multe țări din estul Europei au activat Articolul IV din Carta NATO, considerându-se amenințate. În total, Divizia 101 a SUA a dislocat pe flancul de Est al NATO 4.700 de militari.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday